İNSANLAR ALEMİ

        İNSANLARA AİT İLGİNÇ BİLGİLER



İnsanlar saatlerini neden sol kollarına takarlar?
Özel bir durum veya farklı olma düşüncesi yoksa insanların çoğu saatlerini sol kola takar. Çünkü çoğunluk sağ elini kullanmaktadır ve bu kolun daha hareketli olması nedeniyle saatin bir yerlere çarpıp zarar görme olasılığı yüksektir. Zaten saatin kurma düğmesi 3 rakamının yanındadır. İnsanlar saati kurmak istedikleri zaman onu bilekten çıkarmadan sağ elle uzattıkları sol kollarındaki saati kurabilirler.
İnsanlar neden gözyaşı dökerler?
Dünyadaki canlılardan sadece insan ruhsal nedenlerle ağlar. İnsanı farklı kılan bu durum şüphesiz yaşam tarihindeki evrimin bir sonucudur. Aslında gözlerimize sürekli gözyaşı koruma amaçlı olarak salgılanmaktadır. Fakat ağlama ruhsal bir boşalmadır. Bu konuyu ilk inceleyen Darwin’dir. Daha sonra yapılan deneyler sonucu görüldü ki soğan doğrarken akan gözyaşlarının kimyasal yapıları farklıdır. Ruhsal gözyaşları daha çok protein içermektedir. Fakat henüz bu farkın nedeni açıklanamamıştır.

İnsanlar korkunca neden dişleri birbirine vurur?
Bir insan büyük bir tehlike veya korku verici olayla karşılaşınca vücudu otomatikman savunmaya geçer. Diğer canlılarda olduğu gibi dişler ve çene savunmanın ana mekanizmalarıdır.İşte bu nedenle ilk insanlardan gelen kalıtımsal yapıdan dolayı önce çene ve dişler harekete geçer. Çenedeki kaslar titrer, bu da sanki dişler birbirine vuruyormuş gibi görüntü verir.


İnsanlar neden içki kadehlerini tokuştururlar?
Bu konuda iki ayrı açıklama vardır. 1) İnsanların beş duyusunu tatmin amacıyla şarap kadehini sofrada çın sesiyle tokuşturmak. Şarabın rengini görme; diliyle tat alma; burunla koklama;eliyle dokunma,ve çın sesiyle işitme.Şarap bütün duyguları tatmin eder anlamını taşır. 2)Antik çağlarda bir insanın düşmanını yemeğe davet edip,ona zehirli içki sunması doğal sayılıyordu. Ev sahibi içkinin zehirsiz olduğunu kanıtlamak için kendi içkisini havaya kaldırır ve misafirin içkisinden bir yudumun kendi kadehine dökülmesini isterdi. Sonra ayni anda içkilerini içerlerdi. Misafir böyle durumda ev sahibine güvenini göstermek için kadehini ev sahibinin yukarı kaldırdığı kadehe hafifçe vurur,çın sesiyle içkiyi denemeye gerek olmadığını gösterirdi.

İnsan vücudundaki en güçlü kas dildir.
Ortalama bir insanda 10.000 tane tat alma dokusu bulunuyor.İnsanlar her üç ila on günde bir, yeni tat alma dokuları üretiyor ama yaş ilerledikçe bunun sayısı giderek düşüyor. Yaşlı insanların dilinde ortalama 5.000 adet tat alma dokusu var.
Vücuttaki en güçlü kas olan dil, yiyeceklerdeki kimyasalları algılayan ve onların dikkate değer olup olmadıklarını bildiren papila aracılığıyla yiyeceklerin tadını beyne iletiyor. İletilen mesaj, beş farklı lezzetten geliyor (tatlı, ekşi, tuzlu, acı, fileminyon gibi sulu yiyeceklerdeki özgün tatları tanıyan uzamı).

Hapşırdığımız zaman kalbimiz de dahil olmak üzere bütün vücut fonksiyonlarımız bir an için durur. 
Hapşırma, insanların istem dışı, birden ağız ve burun yoluyla nefes vermesidir. Burundaki sinirler uyarıldığında bu istem dışı durum gerçekleşir. Burun insanların nefes alıp vermesinde en önemli organlardan biridir. Nitekim içindeki kıllar sayesinde havadaki zararlı maddeleri süzer. Ayrıca havanın ısısını vücuda girmeden önce ayarlar. Ancak burun sinirlerini harekete geçiren her zaman bu hava değildir. Birçok etken vardır. Bazı alerjik etkilenmeler, bir parfüm, hava veya güneşe bakılması bu sinirleri harekete geçirebilir. Sinirler çeşitli yollarla uyarıldığında beyin tarafından algılanır ve burundu sıvımsı bir salgı oluşur. Genelde bu hissedilmez. Ancak bazı şiddetli hapşırmalarda burnumuzdan akan sıvıyı hissedebiliriz.
Salgı oluşturulduktan hemen sonra beyin tekrar uyarılır. Daha sonra boyun kasları devreye girer. Bu kaslarında harekete geçmesiyle birdenbire nefes boşalması gerçekleşir. Bu nefes boşalması esnasında ses telleri kapanır. Basınç giderek artar. Ses telleri bu basınca dayanamaz ve aniden açılma eğilimi gösterir. Açıldığı anda hava şiddetli bir şekilde dışarı atılır. Bu esnada ses de oluşur. Hava dışarı atılırken hem ağız hem de burun kullanılır. Bu yüzden şiddetli hava akımının etkisiyle burunda bulunan mikrop vb. de dışarı atılmış olur. Zaten burunda tam temizlenme sağlanamadığında ardı ardına birden fazla hapşırma gerçekleşir. Bu mikroplar dışarı atıldığı için başkalarına zararı olur düşüncesiyle el ile ağız ve burun önüne set oluşturulması önerilir. Tabi bu set hapşırmayı engelleyecek şekilde değil arada boşluk bırakılarak oluşturulmalıdır.

İnsanlar neden tokalaşırlar?
Tokalaşma, çağlar öncesine ait bir adettir.Çok eski çağlarda, tüm erkekler bir silah taşıyor ve çoğunluğu da bu silahı sağ eli ile kullanıyordu. Bir erkek diğerine dost olduğunu, elinde silah bulunmadığını göstermek için, boş sağ elini uzatıyor, diğeri de aynı şeyi yapıyordu. Ama her iki taraf da kendini emniyete almak, diğerinin aniden silah çekmesine mani olmak için, 
birbirlerinden emin olana kadar, birlikte ellerini hafifçe sıkarak duruyorlardı.Tokalaşırken elleri sallama alışkanlığı, elleri daha iyi kavrayarak, rakibin giysisinin içinden aniden bir silah çıkarmasını önlemek için başlamış olabilir.Ancak sonraları dostluğun bir ifadesi oldu.




İnsanlar ömürleri boyunca yaklaşık 22 kg deri kaybeder.




Bir erkek,hayatının ortalama 3350 saatini tıraş olmak için harcar.







El tırnakları,ayak tırnaklarına oranla dört kat daha fazla uzarlar.




İnsan midesi iki haftada bir iç zarını yenilemek zorundadır.Aksi halde kendi kendini sindirir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder