HAYVANLARIN DÜNYASI

      HAYVANLARIN DÜNYASINDAN İLGİNÇ BİLGİLER



Kediler balık ve sütü niçin severler?
Kedilerin sudan hoşlanmadığı bilinir. Ama aslında kediler çok iyi yüzerler. Hava şartlarından dolayı ve de tembelliklerinden suya girmeyi sevmezler. Ev kedisinin balık sevmesinin yanında kuşlara ve farelere olan düşkünlüğünün nedeni evcilleştirilmeden önce Mısır’da Nil vadisinde balık, kurbağa, küçük kuş ve fareleri avlayarak yaşamış olmasıdır. Zaten eski Mısırlılar kedileri fare avcıları olduğu için evcilleştirmişlerdir. Günümüzde kedinin kuzey Hindistan ve Güneydoğu Asya’da yaşayan türleri ırmakların kenarlarında balık avlayarak yaşamaktadır. Patileri ile balıkları sudan dışarı atar, gerekirse suya tamamen girerler. Eski Mısır’da kedi bakıcıları onları ekmek ve sütle beslemişlerdir. Kedilerin süt zevkinin de Mısırlı bakıcılarının yarattığı beslenme alışkanlığından kaynaklanmaktadır.




Kuşlar nasıl konuşabiliyor?
Her insan ağzıyla konuşur ama konuşabilmeyi sağlayan asıl organ beyindir. Beyinde oluşan düşünceler dilimize ve dudaklarımıza aktarılır. Hayvanlar bu nedenle konuşamaz. Papağan ve benzeri kuşların yaptıkları konuşma değil, mükemmel bir ses tınısı ezberi ve tekrardır.Sesleri ezberler ve taklit ederler. Kuşların ses organları memeli hayvanlardan farklı olarak gırtlakta değil göğüs kafeslerinİn dibinde, karın boşluğunun derinliklerindedir. Kuşların doğasında ses taklit yeteneği vardır. Doğayla iç içe yaşarken diğer kuşların seslerini
taklit ederek bir çeşit iletişim sağlarlar.

Horozlar niçin sabahları erkenden öterler?
Sabah güneş doğarken ötmek yalnız horozlara özgü değildir. Kulağa en çok horozun sesinin gelmesi, onun sesinin diğerlerinden daha güçlü olmasıdır. Kuşların büyük çoğunluğu da aynı saatlerde ağaçlarda koro halinde öterler. Gün boyu hem horozlar hem kuşlar bu ötüşü sürdürürler ama seslerinin en güçlü çıktığı zaman sabah saatleridir. Horoz ve kuşların sabah gün doğarken ötmeleri biyolojik saatleriyle ayarlanmıştır.

Ateş böcekleri nasıl ışık saçıyor?
Aslında bu böceğin verdiği ışığın ateşle de sıcaklıkla da bir ilgisi yoktur. Bilimsel adı "Soğuk Işık"tır. Bu ışık olayı, moleküler seviyede kimyasal bir işlemdir. Bazı moleküllerin ayrışarak daha yüksek enerjili hale geçebildikleri ve bu fazla enerjiyi ışığa dönüştürebildikleridir. Ateş böceğinin karın bölgesindeki ışık organında bulunan guddelerden ışık elde etmede rol alan iki ana kimyasal madde üretilmektedir. Fakat onlar da tam olarak ışık vermeye yetmediği için böceğin ışık bölgesine yakın solunum organının ışık verme anında burayı oksijenle beslemesi gerekmektedir.

Develerin hörgüçlerinde ne var?
Genelde hörgüçlerinde su olduğu ve uzun yolculuklarında bu suyu kullandıkları söylenir ama doğru değildir. Develerin hörgüçlerinde 30-35 kg kadar yağ bulunur. Yiyecek bulamadıkları zaman bu enerjiyle hareketlerini sağlarlar ayrıca yağ çöl sıcağına karşı koruma görevi de yapar. Develer suya az gereksinim duyarlar. Burun mukozaları insana göre 100 kat daha büyüktür. Soluk alırken havadaki nemin üçte ikisini kazanabilirler. Su kaybını da dokularından kaybederler, kandaki su etkilenmez.

Kelebekler neden ayaklarıyla tat alırlar?
Kelebeklerin vücutları kiremit dizilişi şeklinde renkli pullarla örtülüdür. Pullar, uçları yassılaşarak genişlemiş kıllardır. Ufak sarsıntılarda koparlar. İki çift olan kanatlarının büyüklüğü türlere göre değişir. Pek az türde ve bazı türlerin dişilerinde kanat bulunmaz. Emici tipteki ağız parçaları hortum şeklindedir. Kullanılmadığı zamanlar bu hortum başın alt tarafında helezon biçiminde kıvrılır. Balözü emerler. Çiçeklerin balözünün tadını ayaklarıyla alırlar. Tat alma cisimcikleri ayaklarına yerleşmiştir. Ayaklarıyla çiçeğin suyunu kontrol ederler. Beğendikleri takdirde kıvrılı duran hortumlarını uzatarak emerler. 

Yunuslar neden bir gözleri açık uyur?
Yunus balıkları beyinlerinin bir yarısını ve aynı anda zıt yöndeki gözlerini kapatarak uyurlar. Beynin geri kalanı uyanık kalırken diğer gözde yırtıcı hayvanları gözetler.Yunuslar su içmezler, su ihtiyaçlarını yedikleri balık ve kalamar gibi canlılardan alırlar,
Yunusların diş sayıları 260'ı bulur, buna rağmen balıkları çiğnemeden bütün olarak yutarlar, bunca diş sadece avı kavramak içindir.


Atlar nasıl ayakta uyuyabilirler?
Amerikan kovboy filmlerinde, atların geceleri kamplarda veya gündüz barların önünde daima ayakta, binilmeye hazır vaziyette durduklarını seyrederiz. Doğrudur, atlar nadiren yatarlar, genellikle hasta oldukları veya doğum yapacakları zaman.Atlar günlerce, hatta haftalarca yere yatmadan ayakta durabilirler ve yol gidebilirler. Ayakta dururken dizlerini kilitlemeleri ve uyumaları mümkündür.Bilim insanları, atların ayakta iken daha rahat olduklarını ve daha az enerji sarf ettiklerini söylüyorlar. Çünkü atın vücudu bir hayli büyüktür ve yatarken nefes almasında iç organları kimi güçlüklere yol açar.

Kangurular neden geri yürüyemez?
 Geri yürümeleri bir yana zıplayarak ilerler. Yani kangurularda yürüme yoktur. Bu da onların fizyolojik yapılarına bağlıdır. Kanguruların bacakları, kalça kemiklerinden kuyruk sokumu eklemlerine sabittir. Yani orada bir eklem yoktur. Bu yüzden kemiklerini oynatamazlar. Kangurular bu sebepten zıplarlar ve yürüyemezler.

Istakozların kanı neden mavidir?
Kanın rengini içinde taşıdığı pigmentler verir. "Hemoglobin" (omurgalılarda) ve "hemoeritrin" pigmentini içeren kanlar kırmızı renkli olur. Bunların yapısında "demir" elementi vardır. Hemosiyanin pigmentini (bazı eklembacaklılar, yumuşakçalar gibi) içeren kanlarsa mavi renkli olur. Bunların yapısında demir yerine "bakır" elementi bulunur.


 Neden sadece dişi sivrisinekler ısırır?
İnsanları sadece dişi sivrisinekler ısırır. Bunun nedeni; sivrisineklerin yaşamak için şekere, protein'e ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Ancak kana yalnız dişi sivrisinekler muhtaçtırlar, çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaç duyarlar.Dişi sivrisinekler yumurtladıktan hemen sonra ölürler.


Bir devekuşunun gözü beyninden büyüktür.
Yetişkin bir devekuşu beyni, tavuk yumurtası büyüklüğünde 30-40 g. ağırlığındadır. Beyninin büyüklüğüne ve yapısına bakıldığında devekuşunun büyük becerilere sahip olduğu görülür. Geniş iki gözü, başının üçte birini kaplar. Her iki gözü de alt ve üst kapak olarak iki gözkapağı ile korunur. göz kapakları tüylüdür ve kirpikleri de hayli uzundur. Bu hayvanlarda; gözlerini kumdan, tozdan koruyan, hem de her yeri görmesini sağlayan ve içeriden dışarıya hareket eden, gelişmiş bir göz kırpma zarı vardır.

Kedilerin ilginç özellikleri nelerdir?
- Dünyada 33 farklı ırktan çoğalan 500 milyonun üzerinde evcil kedi bulunmaktadır.
 Kediler tüm memeliler arasında en uykucu hayvanlardır. Her gün ortalama 16 saati uyuyarak geçirirler. Bu açıdan bakıldığında, yedi yaşındaki bir kedi hayatının sadece iki senesini uyanık geçirmektedir. 
Kediler 185 derecelik bir görüş açısına sahiptirler.
- Kediler karanlıkta insanlardan 6 kat daha iyi görürler.
Bir kediyi okşamanın kan basıncını düşürdüğü bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Kedilerin bıyıkları çevredeki hareketlere karşı son derece duyarlıdır. Ani bir hareket hemen bıyıklar tarafından algılanır. Görmeyen kediler etrafta sanki görüyor gibi dolaşmalarını da yine bıyıklarına borçludurlar.
Kedilerin köprücük kemikleri olmadığından kafalarının sığabildiği her yerden geçebilirler.
Kedilerin her bir kulağında 32 adale vardır.Bu yüzden sesleri çok iyi algılarlar.
- Şekerin tadını ayırt edemezler.



Arılar,yarım kilo bal yapabilmek için 2 milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamak zorundadır.




Hamam böcekleri yaklaşık 250 milyon yıldır yaşadıkları halde hiçbir değişime uğramadan günümüze kadar gelmişlerdir.






Bir inek,hayatı boyunca yaklaşık olarak 200.000 bardak süt üretebilir.







Bir köpek balığı, 100 milyon damla deniz suyu içindeki 1 damla kanı hissedebilir.






Tarantulalar, iki buçuk yıl yiyecek tüketmeden yaşayabilirler.







Denizatları,erkek cinsleri hamiler olan tek canlı grubudur.






Sadece dişi sivrisinekler ısırır.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder